Arnhemse privacystrijder weer naar rechter: 'NS en Connexxion aanpakken'

ARNHEM - De privacy in het openbaar vervoer wordt geschonden en daar moet de Autoriteit Persoonsgegevens iets aan doen. Dat vindt de Arnhemse privacystrijder Michiel Jonker, die weer naar de rechter is gestapt. De rechtbank in Arnhem behandelt zijn zaak maandag.

Jonker voerde al eerder rechtszaken over de 'niet-anonieme' Arnhemse afvalpas en discriminatie van anonieme OV-chipkaarthouders. Dit keer gaat het hem onder meer om vervoersbedrijf Connexxion dat 'privacyvriendelijke, contante betaling in de bus' weigert.

Volgens de Arnhemmer is dit een schending van zijn privacy, omdat dit hem als busreiziger verplicht tot pinbetaling, waarbij zijn persoonsgegevens worden verwerkt.

'Contant betalen in bus niet onveilig'

OV-bedrijven besloten om de mogelijkheid om cash te betalen af te schaffen na een aantal overvallen op buschauffeurs. Dat de vervoerders hier uit veiligheidsoverwegingen mee gestopt zijn, gaat er bij hem niet in. 

'Connexxion heeft niet aannemelijk gemaakt dat contante betaling de veiligheid op zelfs maar één buslijn in de regio serieus in gevaar zou brengen. Ik woon al meer dan twintig jaar in Arnhem. Ik ging met lijn 3 naar de dierentuin, op een mooie, zonnige ochtend. Nooit geweten dat dat onveilig was.'

'Extra kosten anonieme OV-kaarthouder'

Ook de Nederlandse Spoorwegen krijgen er van langs. De NS zou weigeren resterend saldo op anonieme OV-chipkaarten terug te betalen en internationale treintickets te verkopen aan reizigers die hun naam-en adresgegevens niet aan de Spoorwegen geven.

Verder is Jonker het er niet mee eens dat er sinds juli vorig jaar extra servicekosten in rekening worden gebracht als treinreizigers contant betalen voor het opwaarderen van het saldo op anonieme kaarten.

De privacystrijder wil 'dat mensen met behoud van privacy van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, dat er voldoende verkooppunten zijn waar je zonder extra toeslag contant kunt betalen voor alle soorten vervoerbewijzen .'  

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: