Nieuws

Boerengrond gemeente Ede deels gespaard voor zonnepanelen

Een trekker in een weiland.
De rol van boeren bij de Edese energietransitie wordt beperkt. Er gaat een maximum gelden voor zonnepanelen op landbouwgrond. Dat heeft de gemeenteraad van Ede, op initiatief van het CDA, donderdagavond besloten. © Geograph
EDE - De rol van boeren bij de Edese energietransitie wordt beperkt. Er gaat een maximum gelden voor zonnepanelen op landbouwgrond. Dat heeft de gemeenteraad van Ede, op initiatief van het CDA, donderdagavond besloten.
Ede wil voor 2023 vijftig hectares aan zonnevelden in de gemeente hebben. Maximaal veertig hectares grond mag gebruikt worden om 'grote zonnevelden' op te bouwen, van twee hectares of groter. 
De rest moet op kleinere locaties komen, verspreid over de gemeente.

Boer beschermen

Het CDA wil op deze manier de boer in bescherming nemen en landbouwgronden sparen. De grote boeren weides zijn namelijk vaak voor de hand liggende locaties voor grote zonnevelden.
Als er geen maximum gesteld wordt, dreigt het landschap te veel te veranderen, is de gedachte. 'Dat willen we beperken', zegt CDA-fractievoorzitter Jan Pieter van der Schans. 'Vandaar dit amendement.'

Glad ijs

Maar het CDA begaf zich met dit plan op glad ijs. Want door zonnepanelen op landbouwgrond te beperken, wordt het lastiger om het afgesproken minimum van vijftig hectare zonnevelden te realiseren.
En dat zat vooral coalitiegenoten GroenLinks en ChristenUnie niet lekker. 'Onze fractie zit erg te worstelen met het amendement', zei Niek van den Brink van de ChristenUnie tijdens het debat.  

Restgronden

De vraag is of de duurzaamheidsambitie op deze manier wel echt gehaald wordt. Wethouder Lex Hoefsloot (GroenLinks) durft geen 100% zekerheid te geven, maar is wel positief. 
Uit gemeentelijk onderzoek bleek dat er maar weinig mogelijkheden zijn voor kleine zonnevelden. Er zijn maar weinig zogenoemde restgronden waar de gemeente makkelijk zonnepanelen kan laten plaatsen. Daarom gaat de gemeente ook grote zonnevelden, op bijvoorbeeld landbouwgrond, toestaan.
Door het plan van het CDA wordt de gemeente eigenlijk gedwongen de kleine 'moeilijk beschikbare gronden' toch zoveel mogelijk in te zetten voor duurzame energie. 'Dat je niet te snel en vooral niet te makkelijk grijpt naar landbouwgrond', dat is de boodschap van Van der Schans. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.