Gelderse waterschapsinnovatie in de prijzen

ZUTPHEN - Twee bijzonder projecten op waterschapsgebied in Gelderland zijn donderdag in de prijzen gevallen. De vislift in de Linge en de grondstoffenfabriek in Zutphen hebben een innovatieprijs gewonnen.

Beide innovaties waren dit jaar in het nieuws als wereldprimeuren in onze provincie. De jaarlijkse prijzen worden uitgereikt door de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank. De waterschapsprijzen werden uitgereikt in vier categorieën. Twee daarvan zijn naar Gelderse projecten gegaan.

Vislift

De prijs voor digitale transformatie ging naar de vislift. Waterschappen doen met vispassages veel moeite om vismigratie te bevorderen en zo de biodiversiteit in hun wateren een boost te geven. Het monitoren van de effectiviteit was nooit goed op orde. Met de Vislift kan het waterschap alle activiteit bij een vispassage online monitoren. 

Zie ook: Wereldprimeur in de Linge: een lift voor vissen

Kaumera

De prijs voor schoon water ging naar een duurzame fabriek in Zutphen. Waterschap Rijn en IJssel heeft de rioolwaterzuivering in Zutphen dit jaar omgebouwd tot een ‘grondstoffenfabriek’. Niet alleen schoon water maar ook een nieuwe grondstof wordt hier gewonnen: Kaumera. De grondstof wordt gebruikt in de land- en tuinbouw, de papierindustrie en de bouwsector. 

Waterschap Vallei en Veluwe bouwen op dit moment in Epe eenzelfde installatie. Het doel is om uiteindelijk meer rioolwaterzuiveringen om te vormen tot grondstoffenfabrieken die minder afval produceren en de nieuwe stof produceren. 

Zie ook: Fabriek voor duurzame stof uit afval opent in Zutphen

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Zutphen Echteld Zutphen Nieuws
Deel dit artikel: