Reclamebelasting Bennekom: minimaal 350 euro per ondernemer

EDE - De gemeente Ede voert reclamebelasting in voor centrumondernemers in Bennekom. Dat heeft de politiek donderdagavond besloten. Het bedrag kan oplopen tot 1050 euro per jaar.

Het geld wordt gebruikt om het centrum van Bennekom te promoten en het schoon, veilig en sfeervol te houden. 

Tot nu toe werden de kosten voor verfraaiing en activiteiten in het centrum steeds vrijwillig opgebracht door een deel van de winkeliers en horecazaken. Maar vanaf komend jaar gaan alle Bennekomse centrumondernemers er, via een nieuwe belasting, aan meebetalen.

Minimaal 350 euro, starters uitgezonderd

De reclamebelasting bedraagt jaarlijks 0,305 procent van de WOZ-waarde van een pand. Er geldt een minimum van 350 euro en een maximum van 1050 euro. 

Alleen voor startende ondernemers komt er een uitzondering. Zij hoeven het eerste jaar dat ze in het centrum van Bennekom actief zijn, geen reclamebelasting te betalen. Natasja Peters (Burgerbelangen) deed dat voorstel om (verdere) leegstand te voorkomen. Alle politieke partijen gingen akkoord. 

70 procent van de ondernemers voor

De reclamebelasting wordt ingevoerd op initiatief van de Ondernemers Vereniging Bennekom (OVB). Die organiseerde een stemming over het wel of niet invoeren van de reclamebelasting. 66 procent van de ondernemers in het centrumgebied deed daar aan mee. Daarvan was 70 procent voor. 

Opmerkelijk is dat voor leden van de ondernemersvereniging de contributie komt te vervallen, zodra ze reclamebelasting gaan betalen. De reclamebelasting komt dus in plaats van de contributie. 

Alle politieke partijen in de Edese gemeenteraad stemden donderdagavond in met het invoeren van reclamebelasting voor ondernemers in het centrum van Bennekom.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: