'Dit moeten meer instanties doen', hulpverlener prijst Arnhem om kwijtschelden schulden

ARNHEM - Het initiatief van de gemeente Arnhem om van honderden Arnhemmers de schuld kwijt te schelden, verdient navolging. Dat zegt hulpverlener Hans van Heijningen van Stichting Achter de voordeur. Hij komt in een Arnhemse buurt als Immerloo regelmatig bij mensen thuis die al jaren bezig zijn hun schulden af te lossen en in armoede leven.

Onder die schulden bevinden zich ook vaak vorderingen van de gemeente Arnhem. 'Door de boetes lopen de bedragen vaak zoveel hoger op dan de oorspronkelijke schuld dat mensen er niet meer uitkomen', zegt hij. 'Dat veroorzaakt stress; mensen durven de post niet meer open te maken.'

Tekst gaat verder onder de reportage.

'Dat helpt enorm'

Precies dat is ook de reden dat bij sommige Arnhemmers de schulden worden kwijtgescholden. Wethouder Martien Louwers: 'Als je bijvoorbeeld te veel aan uitkering van ons hebt gehad, bijvoorbeeld omdat je gewerkt hebt, en je kunt dat niet terugbetalen omdat je een heel laag inkomen hebt en dat geld al uitgegeven hebt, dan kom je in een steeds hoger oplopende schuld. Als je drie jaar lang hebt geprobeerd die af te lossen, wordt hij nu kwijtgescholden.'

'Dat helpt enorm', zegt Hans van Heijningen. 'Het zou heel goed zijn als alle instanties dat doen, zodat mensen weer met een schone lei kunnen beginnen en weer uitzicht hebben op een beter bestaan.

Zie ook: Honderden Arnhemmers in één klap af van schuld bij gemeente

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: