Winkels open met kerst? Raad Ede stemt tegen

EDE - De winkels in de gemeente Ede blijven ook komende kerst gewoon dicht. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. Het voorstel van D66 en PvdA om de winkeltijden te verruimen, sneuvelde.

De twee partijen wilden winkeliers de mogelijkheid geven op kerstavond en eerste kerstdag open te zijn. Edese ondernemers moeten hun winkeldeuren normaal namelijk verplicht dichthouden. Dat is achterhaald, vinden de PvdA en D66.

Bestuursakkoord

Maar de roep om verandering vindt te weinig gehoor in de raadzaal. In het bestuursakkoord hadden ChristenUnie, CDA, GemeenteBelangen, VVD en GroenLinks al afgesproken de 'bestaande winkelopstelling' deze raadsperiode (tot 2022) niet te wijzigen.

Alle coalitiepartijen houden zich aan die afspraak, al zijn de VVD, GemeenteBelangen en GroenLinks in principe wel voor een verruiming van de winkeltijden.

Klein versus groot

De SGP, de grootste oppositiepartij in de raad, stemde vanwege de christelijke overtuiging tegen. Democratische Kiezers Ede zag een verruiming niet zitten omdat er onevenwichtigheid kan ontstaan: grote ketens kunnen open, kleine bedrijven hebben daar de mankracht niet voor. 

Uiteindelijk stemden alleen Burgerbelangen, Ede Nu, de fractie Wijnsouw, PvdA en D66 voor vrijwillige openstelling met kerst. Dat is te weinig. De winkels in de gemeente Ede blijven met Kerstmis dus dicht. 

Zie ook: D66 en PvdA: 'Winkels Ede mogen open met Kerst'

 

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: