Bomen in Arnhem te vroeg gekapt, wethouder zegt sorry

ARNHEM - Bij het kappen van de bomen aan de Arnhemse Leidenweg zijn ook heesters weggehaald. En daarvoor was de vergunning nog niet rond. 'Excuses daarvoor. Dat had zeker niet mogen gebeuren', laat wethouder Cathelijne Bouwkamp woensdagavond aan de gemeenteraad weten.

Vorige week bleken de bomen aan de Leidenweg te zijn gekapt. Daar moeten 71 levensloopbestendige woningen komen. Dat was al opmerkelijk omdat de gemeenteraad nog geen toestemming heeft gegeven voor die bouw. Daarover werd woensdagavond voor het eerst gesproken.

'Bomen zijn al om'

'Redelijk bizar', vindt SP-fractievoorzitter Gerrie Elfrink, die de kap eerder aankaartte. 'Als we nu nog een andere beslissing willen nemen, hoeft dat niet meer met het argument van behoud van bomen. Want die zijn al om.'

Zie ook: Arnhemse bomen alvast gekapt: 'Wel erg voortvarend'

Bouwkamp erkent dat zij met de kap heeft ingestemd. En volgens haar gebeurt dat vaker zo. Wel wil ze kijken hoe dit in het vervolg beter kan worden afgestemd. 'Maar het is gegaan zoals het is gegaan. Dat is nu eenmaal zo.'

Dat dit inderdaad regelmatig zo gebeurt, wordt beaamd door fractievoorzitter Leo de Groot (Partij voor de Dieren). En dat is nu juist wat hem zorgen baart.

Excuses

Bij de kap zijn ook heesters verwijderd, vertelt Bouwkamp. De vergunning daarvoor is op 3 december vergeven, maar deze had nog zes weken ter inzage moeten liggen. Waarvoor haar excuses.

Bouwkamp betreurt het dat dit plan nu besmet is met deze gang van zaken. Er zal waarschijnlijk volgende week over het voorstel worden gestemd. Het ziet ernaar uit dat de raad dan zijn goedkeuring geeft voor de bouw van de woningen.

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.