Nieuws

Martijn maakt Veluwe vrij van zwerfafval: 'Het is ontstaan uit ergernis'

De Rotterdamse Martijn van den Bergh kocht in 2010 een stuk grond op de Veluwe om er een huisje op te bouwen. 'Ik wilde de Randstad ontvluchten', vertelt hij. Tot rust kwam hij, totdat hij zich begon te ergeren aan al het zwerfafval. Nu is hij druk in de weer om het op te ruimen. © Omroep Gelderland
PUTTEN - De Rotterdamse Martijn van den Bergh kocht in 2010 een stuk grond op de Veluwe om er een huisje op te bouwen. 'Ik wilde de Randstad ontvluchten', vertelt hij. Tot rust kwam hij, totdat hij zich begon te ergeren aan al het zwerfafval. Nu is hij druk in de weer om het op te ruimen.
'Het is ontstaan uit ergernis. Ik ben toen zelf begonnen met opruimen, met een plastic zak en een knijper die ik van de gemeente kreeg', legt Van Den Bergh uit in Onze Veluwe. 
In het tv-programma staat één vraag centraal: wat doet de toerist met de Veluwe? Van Den Bergh merkt het vooral in de hoeveelheid zwerfafval, hoewel hij denkt dat het afneemt.
De tekst gaat verder onder de video.
Rotterdamse Martijn raapt kilo's zwerfafval op van de Veluwe

Elektrisch karretje

'Je geniet van de omgeving en dan word je continu geconfronteerd met zwerfafval.' Inmiddels gebruikt hij meer dan een zak en knijper. Met een elektrisch karretje, dat hij zelf in overleg met Staatsbosbeheer kocht, rijdt hij de Veluwe over.
Van Den Bergh snapt niet waarom mensen hun afval van zich afgooien. 'Toen ik hier vroeger met mijn ouders liep en ik had het lef om een toffeepapiertje te laten vallen, werd ik meteen aan mijn oren gepakt', legt hij uit. 'Ik zie het nu als mijn hobby om het op te ruimen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!