Achterhoek / Noord-Veluwe

Honderden Arnhemmers in één klap af van schuld bij gemeente

De problemen komen door de hoge (energie)prijzen.
De problemen komen door de hoge (energie)prijzen. © Pixabay
ARNHEM - De gemeente Arnhem scheldt 2,3 miljoen aan schulden van (oud-)inwoners van Arnhem kwijt. De regeling is bedoeld voor mensen die na drie jaar hun schuld nog niet hebben afgelost, terwijl zij hier wel alles aan gedaan hebben.
Het nieuwe beleid moet in 2020 voorkomen dat Arnhemmers onnodig schulden opbouwen en steeds dieper in de problemen raken. Dat betekent dat op 1 januari direct 1.400 vorderingen worden kwijtgescholden.
'Daarna gaan meer schulden kwijtgescholden worden. Bij mensen die nu één jaar een schuld hebben, wordt de schuld over twee jaar kwijtgescholden', vertelt wethouder Martien Louwers.
Het doel is volgens haar dat mensen van hun schuld afkomen. Nu leidt het schuldenbeleid van de gemeente er in sommige gevallen toe dat de schuldenlast van inwoners verergert. 'Soms zijn boetes en rentes hoger dan de oorspronkelijke schuld van mensen. Dat vinden we niet terecht en daar hebben we met z'n allen ook niets aan.'

Misvatting

Dat het nieuwe beleid van de gemeente leidt tot verkeerde signalen naar Arnhemmers, klopt volgens de wethouder niet. 'Dat is een misvatting. Schulden zorgen voor stress, kinderen leven in armoede. Dat wil je niet.'
Luister naar het gesprek met wethouder Martien Louwers op Radio Gelderland:
De gemeente hoopt ook te voorkomen dat misbruik wordt gemaakt van de nieuwe aanpak. Louwers: 'Als iemand echt gefraudeerd heeft, worden de regels juist strenger. Maar mensen die een schuld hebben, bijvoorbeeld doordat ze in het verleden te veel uitkering hebben ontvangen en dat terug moeten betalen, die helpen we hiermee.'

Minder in beslag

Naast het kwijtschelden van schulden, verlaagt de gemeente ook de incassokosten. Voorheen betaalden mensen een percentage van hun schuld: een bedrag dat op kon lopen tot maximaal 700 euro. Met de nieuwe aanpak worden deze kosten maximaal 75 euro per inwoner.
Ook moeten mensen met schulden bij beslaglegging altijd 95 procent van hun bijstandsuitkering behouden. Dat betekent dat deurwaarders nog maar 5 procent in beslag kan nemen en niet, zoals nu geldt in de gemeente, 7,5 procent van het inkomen.

Bijna 2,5 miljoen

De totale kosten van het nieuwe schuldenbeleid van de gemeente Arnhem komen neer op bijna 2,5 miljoen euro. Ook is voor het nieuwe beleid extra inzet van personeel nodig. De kosten hiervan komen in 2020 waarschijnlijk uit rond de 50.000 euro.