Lichtenvoorde is in 1960 leerfabrieken en de kruidenier die Zwarte Piet speelt

APELDOORN - Lichtenvoorde laat zich in de dorpsfilm van 1960 van een bedrijvige kant zien. Vooral de leerfabrieken geven de toon aan, Herwalt met handtassen en leer voor schoenen en meubels en Hulshof Leder en Metaal met zadels en grote hoeveelheden koffers.

Ruim 90 procent van Lichtenvoorde is katholiek, een aantal daarvan heeft groot feest op de regenachtige filmdag. Er wordt getrouwd in de Bonifatiuskerk en later in de zaal uitgebreid gefeest, gegeten en gedanst. 

Kruidenier speelt Zwarte Piet

Een andere Lichtenvoordenaar die ook heel vrolijk gestemd is, is de eigenaar van de coöperatie aan het Rembrandtplein. Hij speelt op de drempel van zijn winkel voor Zwarte Piet en strooit snoep tussen een grote groep kinderen. De fraters die in het straatbeeld te zien zijn geven onder meer les aan de technische school, en rijden in een fraaie Opel. 

Jurkje zoeken bij Gilsing mode -  still uit film

Strandbad in de Achterhoek

Lichtenvoorde heeft in 1960 een prachtig natuurbad (ook wel strandbad genoemd) waar in dat jaar alweer gemengd gezwommen mag worden. Een bijzondere club is Postduivenvereniging De Blauwe Doffer die hun vogels lossen op een plein in het dorp. Bij de optocht is PSV aanwezig, de Protestante Sport Vereniging, die ook een eigen drumband heeft. Een levendige Achterhoekse gemeenschap met heel veel verenigingen.

Ons Dorp Lichtenvoorde is donderdag 30 januari vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland en al eerder via onze social media-kanalen.   

Aflevering 5 in de nieuwe reeks van 2020.

Ons Dorp: donderdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Volgende week de dorpsfilm van Kerkdriel 1970

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: