In Lobith stond een enorm kasteel, maar nu is er slechts een poortje over

LOBITH - Gebruikmaken van de Rijn? Dan moet je tol betalen. Althans, dat moest in de middeleeuwen. De Gelderse hertogin Katherina van Kleef inde jarenlang tol vanuit een kasteel bij Lobith.

Het kasteel had de toepasselijke naam 'het Tolhuys'. Van Kleef was één van de bekendste bewoonsters. Van het kasteel is nu weinig meer over. Vanuit de bedding van de Rijn kom je bij het Schipperspoortje. 'Dan liepen de schippers naar binnen en die moesten tol betalen voordat ze verder mochten varen', vertelt Jos Lamers in het programma Ridders van Gelre.

De tekst gaat verder onder de video.

Aap in een kooitje

Vanuit het kasteel had de hertogin goed uitzicht op de Rijn. 'Er zal ook een binnentuin geweest zijn met papegaaien.' Mogelijk hield ze zelfs een aap daar. 'Er staat ergens in de boeken vermeld dat ze een aap in een kooitje had.'

Het Schipperspoortje is het laatste restant van wat er nog over is van het Tolhuys. 'Het kasteel is helaas rond 1660 verloren gegaan. Maar wat nog wel een tijdje is blijven staan, is de grote toren.'

Bekijk hier de hele uitzending van Ridders van Gelre.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Lobith Ridders_van_Gelre Variafragment Nieuws
Deel dit artikel: