Scheidend wethouder Wageningen 'doneert' duizenden euro's wachtgeld

WAGENINGEN - Dennis Gudden (D66), tot maandag wethouder van de gemeente Wageningen, geeft drie maanden van zijn wachtgeld aan de gemeente. Dat bevestigt hij tegenover Omroep Gelderland.

Gudden verlaat de politiek vanwege een geplande werkreis van zijn vrouw naar Nieuw-Zeeland. Het wachtgeld dat hij tijdens die drie maanden durende reis zou krijgen, geeft hij terug aan Wageningen.

Om hoeveel geld het in totaal gaat, is niet bekendgemaakt. Maar op basis van openbare gegevens, is de schatting ongeveer 15.000 euro.

Zie ook: Wageningse wethouder Financiën vertrekt om verre reis 

De rest 

Overigens ziet Gudden niet volledig af van een wachtgeldregeling. Dat betekent dat hij voor en na zijn reis nog wél degelijk geld ontvangt, totdat hij een nieuwe - net zo goed betaalde - baan heeft. 

De inmiddels oud-wethouder kondigde zijn vertrek begin oktober aan. Hij kan volgens de Wethoudersvereniging maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld ontvangen. 

Dijkhoff-affaire?

Volgens de wethouder heeft zijn besluit om tijdelijk geen wachtgeld te willen, niks te maken met de commotie rondom Tweede Kamerlid Klaas Dijkhoff (VVD). 'Ik had mijn besluit ver voor de ophef daarover al gemaakt', zegt hij. 

Dijkhoff kreeg 37.000 euro per jaar omdat hij als Kamerlid minder verdient dan een staatssecretaris of minister, zijn vorige banen. De politicus heeft dat wachtgeld inmiddels stopgezet. 

Zie ook: Dijkhoff: betalingen wachtgeld kunnen wel worden stopgezet

Afscheid

Dennis Gudden is officieel geen wethouder meer van Wageningen. Hij nam maandagavond zoals aangekondigd officieel afscheid van de gemeente.

Zijn beoogde opvolger Maud Hulshoff werd geïnstalleerd als nieuwe wethouder en neemt vanaf dinsdag zijn taken over. 

Zie ook: Maud Hulshof is de nieuwe wethouder voor Wageningen

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.