De 'wattenkaste', het woonwagenkamp en welluidende klanken uit Emst 1964

EMST - Inwoners van Emst mogen 70 kilometer per uur door hun bebouwde kom rijden, tenminste volgens de verkeersborden in de dorpsfilm van 1964. De filmers van Adolfs zijn er op één van de dagen van het Emster Feest in augustus, dus donderdag 27, vrijdag 28 of zaterdag 29 augustus.

Op het feestterrein zien we versierde fietsen en gekostumeerde mensen, waaronder een jong boertje met een melkbus en een bord met de tekst 'Al is de boer maar klein, zijn product mag er zijn'. Hij zou zo aan kunnen sluiten bij de boerenprotesten van eind 2019.

Werken bij de 'wattenkaste'

Veel werkende inwoners komen bij de 'wattenkaste' terecht, de fabriek van Utermöhlen waar op grote schaal watten worden geproduceerd voor binnen- en buitenland. Zand, grind en andere zaken worden getransporteerd door twee families Eiland, om ze uit elkaar te kunnen houden rijdt de één in rode vrachtwagens en de ander in blauwe (de rode en de blauwe Eiland).

Het Emster woonwagenkampje - still uit film

Woonwagens en veel muziek

De camera gaat ook nog even aan bij het kleine woonwagenkampje in het dorp. In de afsluitende optocht zien we vier muzikale jongeren met gitaren, die we ook zien spelen, geen echt wilde rock&roll maar soft en swingend. Ook de gasten van de plaatselijke jeugdherberg (NJHC-spandoek) lopen vrolijk mee. Muziekvereeniging Prins Bernhard leidt de muzikale finale in, en het bleef nog lang onrustig in het Veluwse plaatsje.

Ons Dorp Emst is donderdag 16 januari vanaf 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland en al eerder via onze social media-kanalen.   

Aflevering 3 in de nieuwe reeks van 2020.

Ons Dorp: donderdagen vanaf 17.20 uur (ieder uur herhalingen) en eerder die dag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland.

Volgende week de dorpsfilm van Heelsum 1966.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Epe Ons Dorp - Uitzendingen
Deel dit artikel: