Fietsen naar school in Tiel voelt onveilig

TIEL - In Tiel voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Dat blijkt uit een enquête van de Fietsersbond. Op een schaal van 1 tot 5 scoort Tiel een 2,8 op veiligheid.

Een woordvoerder van de Fietsersbond zegt dat een score van 3,5 of lager als onveilig wordt gezien. Landelijk gezien voelt het in een op de vijf gemeenten (19,4 procent) voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen.  

Tiel zit met de score in het rijtje van Amsterdam, Oostzaan en Hilversum. Er waren minimaal 50 reacties per gemeente nodig om het resultaat mee te laten tellen. 

In een reactie zegt de gemeente Tiel zich op basis van ongevallencijfers niet in het beeld van een onveilige stad voor fietsers te herkennen. Ook uit een recente analyse van de ongevallen in de Provincie Gelderland blijkt dat in Tiel niet meer ongevallen met fietsers gebeuren dan in vergelijkbare steden.

Zoektocht naar verbeteringen

Afgelopen jaar heeft de gemeente aan de Tielse inwoners gevraagd om mee te denken over mogelijkheden om Tiel Fietsvriendelijk te maken. Daarbij is onder andere genoemd dat de verkeersveiligheid rondom scholen in het algemeen als een probleem wordt ervaren.

Naar aanleiding van de reacties heeft de Raad het meerjarenprogramma Tiel Fietsvriendelijk vastgesteld. Daarin is één van de acties om in de komende jaren, samen met de scholen, de problemen nader in beeld te brengen en te gaan zoeken naar oplossingen. Ook wil de gemeente door middel van voorlichting en acties aandacht van fietsers vragen om zich veilig gedragen in het verkeer. Het aanbod van de Fietsersbond om samen op te trekken nemen we graag aan.

Fietsstad 2020

Uit de enquête van de Fietsersbond komt verder naar voren dat Scherpenzeel en de gemeentes Oost Gelre en Bronckhorst juist goed scoren. De Fietsersbond gaat later nog een score maken op basis van meer objectieve criteria. De veiligheid wordt dan onder meer afgemeten aan het aantal doorgaande fietsstroken waarbij zo min mogelijk hoeft te worden overgestoken. De stroken moeten bovendien breed genoeg zijn om ouder en kind naast elkaar te kunnen laten fietsen.

De uitslag van dit onderzoek komt eind februari naar buiten. Dan wordt ook de uitslag van de verkiezing Fietsstad 2020 bekendgemaakt.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
De Belofte Gemeente Tiel RegioTV Tiel Tiel Nieuws
Deel dit artikel: