Gelderse maneges nemen maatregelen tegen zeer besmettelijk virus

GROESBEEK - Paardenbezitters rondom Nijmegen maken zich zorgen en nemen maatregelen. Afgelopen week kwam er nieuws uit Duitsland dat er net over de grens bij Groesbeek zeventien paarden zijn overleden. Het vermoeden bestaat dat de dieren aan het zeer besmettelijke rhinovirus zijn gestorven.

Manege De Veerkracht in Heumen plaatste op haar Facebookpagina een bericht om bezoekers te vragen rekening te houden met besmettingsgevaar. De manege stelde regels op die de komende vijf weken gelden. Onder meer vraagt De Veerkracht ruiters om op hun bedrijf alleen poetsspullen te gebruiken waarmee geen paarden van andere maneges zijn gepoetst. 

Bekijk de video (tekst gaat verder onder de video)

'Je kunt niet veel doen'

Ook Hippisch Centrum Groesbeek staat op scherp. 'We zijn niet ongerust, wel oplettend', relativeert eigenaar Jolien van Ballegooijen. 'We hebben hier tachtig paarden staan en je kunt er niet veel aan doen om het te voorkomen. Wel hebben we met onze dierenarts overlegd hoe we hiermee om moeten gaan.'

De manege heeft naar eigen zeggen geen klanten die bij paardenbedrijven in Duitsland komen. Het Hippisch Centrum vraagt ruiters altijd met schone kleding en schoenen naar de manege te komen en ook de eigen poetsspullen goed schoon te maken of niet te gebruiken op andere maneges.

Alles ter preventie

Half oktober was er een uitbraak van het rhinovirus in Nederland. Op een manege in Lelystad overleden vijf paarden. Peter Stins van Dierenartsenpraktijk Groesbeek benadrukt dat de onderzoeken naar de doodsoorzaak van de Duitse paarden nog niet zijn afgerond. 'Er is rondom Groesbeek nog geen enkel bedrijf besmet', aldus Stins. De maatregelen die de maneges nemen zijn ter preventie.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Groesbeek Nieuws
Deel dit artikel: