Hakken en zagen; bezoekers kiezen hun eigen kerstboom op de Veluwe

OTTERLO - Het Nationale Park De Hoge Veluwe noemt het scharrel-dennen. Bezoekers kunnen twee weekenden gratis een boom uitkiezen, afzagen en meenemen om in de huiskamer te zetten.

Het omzagen van kerstbomen is niet alleen een leuk gezinsuitje, schrijft het park op de website. Ook de natuur is hiermee geholpen. De dennenbomen groeien namelijk op de unieke, open stuifzandgebieden van het park. Als de bomen daar niet verwijderd worden, zal dit bijzondere landschap dichtgroeien en verdwijnen. 

Zie ook: De Veluwe groeit dicht, maar jij kunt helpen dit te voorkomen

'Op het moment dat er een open ruimte is, wil de natuur dat weer vullen en het liefste met bomen',  legt boswachter Henk Ruseler uit. 'We zijn al vijftig of zestig jaar bezig met het verwijderen van dennetjes op dit soort open terreinen, maar tien jaar geleden bedacht ik me dat het eigenlijk zonde is om deze weg te doen.'

Zaag lenen van de boswachter

De dennen die bezoekers kunnen omzagen op De Hoge Veluwe zien er anders uit dan de standaard boom uit het tuincentrum: 'Dit is een grove den', zegt Russler trots. 'De boom heeft langere, mooie lichtgroene naalden en er zitten twee naalden in een hoesje. Een prachtige boom om als kerstboom te gebruiken.' 

Met zorg zoeken mensen hun kerstboom uit in Park De Hoge Veluwe. Foto: Omroep Gelderland

Het bomenzagen kan op zaterdag 7 en zondag 8 december. En de zaterdag en zondag erna. Bezoekers kunnen een zaag lenen van de boswachter en mogen een boom per persoon meenemen. 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: