Sensors meten straks de luchtkwaliteit en temperatuur in Apeldoorn

APELDOORN - In de Apeldoornse binnenstad worden deze maand vijf sensoren opgehangen aan lantaarnpalen. Ze gaan de luchtkwaliteit meten. Het gaat om een proef waarmee Apeldoorn wil kijken of zulke technologie bruikbaar is om de stad te 'verbeteren'.

De sensoren meten onder meer geluid, temperatuur en luchtvochtigheid en sommige stoffen in de lucht,  zoals uitlaatgassen, fijnstof en koolstofdioxide. De informatie wordt verzameld en ook gepubliceerd. Wethouder Wim Willems plaatst maandag de eerste sensor, mits het droog is.

Kwaliteit van leven verbeteren

De proef is een samenwerking met Stichting Programma Nationaal Smart City Living Lab. Apeldoorn wil met bedrijven, onderwijs en andere overheden werken aan een smart city, met als doel de kwaliteit van leven te verbeteren. Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werkt mee aan de proef.

In het kader van een smart city wil het Apeldoorns stadsbestuur ook 5G-ready zendertjes ophangen in lantaarnpalen. Die maken een supersnel mobiel netwerk mogelijk. Niet iedereen in de stad en gemeenteraad is daar blij mee; er zijn vragen over de gezondheidsrisico's. De gemeente spreekt die risico's tegen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: