Eerder lukte het niet, daarom moet samenwerking Noord-Veluwe wéér anders

NUNSPEET - Tonnen zijn al uitgegeven en de kosten lopen nog even door, maar de stekker is officieel uit Samenwerking Noord-Veluwe (SNV) getrokken. Alle zeven deelnemende gemeenten hebben er officieel een punt achter gezet en gaan door in een nieuw verband.

Vanaf 2020 is SNV niet langer de manier waarop de gemeenten Oldebroek, Elburg, Ermelo, Hattem, Harderwijk, Putten en Nunspeet hun samenwerking vormgeven. De reden? Samenwerking lukte niet op de thema's die de gemeenten gezamenlijk wilden oppakken.

Beter afstemmen

Per volgend jaar kiezen de deelnemers voor een 'netwerksamenwerking'. Daarmee willen de gemeenten inhoudelijk beleid op elkaar afstemmen. Ook andere gemeenten zijn welkom. Op die manier moet samenwerking flexibeler worden en beter afgestemd op elkaars wensen.

Geen strop

Voor de komende twee jaar is berekend dat het oude verband SNV nog 630.000 euro gaat kosten. Het gaat vooral om loonkosten; mensen die in dienst zijn en die nog doorbetaald moeten worden. De kostenpost wordt naar inwoneraantal verdeeld over de deelnemende gemeenten. Het geld was al min of meer begroot voor de samenwerking, dus een strop zal het voor hen niet worden.

Alleen Putten en Nunspeet blijven om technische redenen zitten met extra kosten. Toch denkt het voormalige samenwerkingsverband dat ook die kosten meevallen, bijvoorbeeld omdat betaalde krachten elders aan de slag gaan.

Zie ook: Samenwerking Noord-Veluwe stopt: 'Maar we blijven samenwerken'

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: