Nieuws

Dorpen West Betuwe willen meer woningen

De dorpen in de gemeente West Betuwe willen de woningbouw in de eigen kern met lokale initiatieven vooruithelpen. Zo komt de dorpsraad van Buurmalsen met een eigen onderzoek naar de woningbehoefte in het dorp. © Omroep Gelderland
BUURMALSEN - De dorpen in de gemeente West Betuwe willen de woningbouw in de eigen kern met lokale initiatieven vooruithelpen. Zo komt de dorpsraad van Buurmalsen met een eigen onderzoek naar de woningbehoefte in het dorp.
door Ton Arbouw
Vorige week werd er door de bewoners van het dorp Est nog een petitie overhandigd aan de burgemeester om meer woningen te krijgen. De nood lijkt hoog.
Tekst gaat verder onder de reportage.
Dorpen West Betuwe willen meer woningen
De gemeente wacht nog op een regionaal onderzoek naar woningbehoefte om vervolgens eigen plannen te maken. Daarnaast moet het nieuwe beleid van de provincie nog helder worden. Wethouder Jacoline Hartman van West Betuwe denkt dat ze voor de zomer de woonvisie van de gemeente rond heeft.
Dan moet ook nog helder worden hoe het beleid rond de stikstofproblematiek en het PFAS gaat veranderen voor er echte stappen gezet kunnen worden.

Behoefte aan starters- en seniorenwoningen

In afwachting van het regionale woonbehoefte-onderzoek blijkt uit het onderzoek in Buurmalsen dat er met name vraag is naar goedkope starters- en seniorenwoningen. Wethouder Hartman heeft bewondering voor het onderzoek door de dorpsraad, maar wil straks eerst regionaal kijken voor het totale beleid.
De indiener van de petitie, Wimco Groenendaal uit Est, herkent een vergelijkbare behoefte aan woningen in zijn dorp. Veel jongeren vertrekken niet omdat ze er niet willen wonen, maar simpelweg omdat er geen woningen beschikbaar zijn. Ze wonen dan bijvoorbeeld in Tiel. Ook hij hoopt dat er snel in de dorpen gebouwd kan worden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!