De Veluwe groeit dicht, maar jij kunt helpen dit te voorkomen

OTTERLO - De stuifzandgebieden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe groeien in hoog tempo dicht door de uitstoot van stikstof. De Hoge Veluwe gebruikt daarom dit jaar de actie 'Zaag je Eigen Kerstboom' om het dichtgroeien te bestrijden.

Plant- en boomsoorten die het goed doen op stikstof - zoals de grove den - groeien steeds sneller, waardoor de unieke open zandvlaktes op de Veluwe veranderen in bos. Parkbeheerders en vrijwilligers kunnen de opmars van de dennen niet bijbenen.

Zeldzame korstmossen

Wie gratis zijn eigen kerstboom wil omzagen, mag dat doen aan de rand van het Otterlose Zand, een eeuwenoud stuifzandgebied in een stiller deel van het park. Het Otterlose Zand is binnen het park een beschermd natuurgebied omdat er zeldzame korstmossen voorkomen.

Aanstaande zaterdag en zondag en volgend weekend wijzen vrijwilligers aan waar kerstbomen weggehaald mogen worden. Ook Staatsbosbeheer laat zaterdag kerstbomen zagen in zes natuurgebieden, waar twee locaties al van zijn volgeboekt volgens een woordvoerder. Voor het zagen in een gebied van Staatsbosbeheer is aanmelden vooraf verplicht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Ede Otterlo Nieuws
Deel dit artikel: