Wageningen trekt 30.000 euro uit voor een gezondere stad

WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat samen met de Universiteit Wageningen (WUR) en het Ziekenhuis Gelderse Vallei werken aan een gezondere stad. De gemeente heeft daar 30.000 euro voor uitgetrokken.

Dinsdagmiddag is de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Het geld wordt gebruikt om Wageningers gezonder te laten eten. 

Gratis begeleiding

Patiënten van huisartsengroep De Poort kunnen door de samenwerking met de WUR en het ziekenhuis gratis gezondheidsbegeleiding krijgen. Ze doen dan mee aan het project 'een gezonder eetpatroon met NutriProfiel'.

NutriProfiel is een persoonlijk eetadvies dat iemand krijgt na bloedonderzoek en het invullen van een vragenlijst over zijn of haar eetgedrag. Het concept is in 2015 ontwikkeld door de WUR en Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. 

Verbeteren

In de praktijk blijkt dat niet iedereen het voedingsadvies volgt. Onderzoekers willen daarom weten hoe ze NutriProfiel kunnen verbeteren zodat meer mensen er gebruik van maken en het makkelijker wordt de adviezen te volgen. 

'Welke persoonlijke begeleiding is er nodig zodat er meer winst valt te halen uit het voedingsadvies?', zegt Ingrid Pallast, beleidsadviseur publieke gezondheid bij de gemeente. 'Of moet het advies misschien anders, begrijpelijker, geschreven worden?'

Op dat soort vragen hopen ze samen met de patiënten van huisartsenpraktijk De Poort antwoord te krijgen. 

3 jaar

De officiële naam voor de samenwerking is Alliantie Voeding in de Zorg. Daarin werken de WUR, het Ziekenhuis Gelderse Vallei en ziekenhuis Rijnstate samen met partners aan de gezondheid van mensen. De gemeente Wageningen wordt de komende 3 jaar partner.

Deel dit artikel: