Vertrouwensbreuk in Scherpenzeel om mogelijke fusie

SCHERPENZEEL - Het college van Scherpenzeel heeft het vertrouwen opgezegd in de wethouder van financiën, Henny van Dijk. Zij stapt niet op. Komende gemeenteraadsvergadering zal de gemeenteraad een beslissing nemen over de vertrouwenskwestie.

De eventuele samenvoeging met Barneveld staat ook op de raadsagenda op die vergadering. De mogelijke fusie met de grote buurman zorgde al voor een tweedeling in de gemeenteraad. Gemeentebelangen Scherpenzeel, grootste partij in de gemeenteraad en tevens de partij van wethouder Van Dijk, heeft grote twijfels bij een samenvoeging. Zij denken dat zelfstandig blijven goed haalbaar is.

'Verschillen onoverbrugbaar'

Om zelfstandig te blijven, heeft Scherpenzeel meer ambtenaren nodig. Om die te betalen zal de lokale belasting aanzienlijk stijgen. Tijdens de collegevergadering waarin het vertrouwen in Van Dijk is opgezegd werd er gesproken over een financieel toekomstbeeld. Volgens de gemeente 'kwamen de drie wethouders tot de conclusie dat de verschillen van inzicht onoverbrugbaar zijn'.

Maandag 9 december wordt er dus gesproken over de toekomst van Scherpenzeel én over de positie van de wethouder van Gemeentebelangen Scherpenzeel. De provincie Gelderland zegt 'kennis te hebben genomen van de vertrouwensbreuk' en de vergadering van maandag af te wachten. Eerder meldde de provincie al dat het scherpe kritiek heeft op een rapport over de toekomst van Scherpenzeel.

Zie ook: In december duidelijkheid over mogelijke fusie Scherpenzeel

Deel dit artikel: