Invallen in onderzoek naar 'fout hout' voor luxe jachten

ARNHEM - De politie, de NVWA en het functioneel parket hebben dinsdag zes invallen gedaan in onder meer Gelderland vanwege een groot onderzoek naar de import van hout.

Dit zogenoemde 'foute hout' is afkomstig uit Myanmar en wordt via Tsjechië geïmporteerd naar Nederland. De import van het hout zonder de juiste certificering is door de EU verboden omdat het mogelijk afkomstig is van illegale kap.

In de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Holland zijn woningen en bedrijven doorzocht. De politie wil geen plaatsnamen noemen, omdat anders te herleidbaar is om welke bedrijven het gaat. Ook in Tsjechië is een inval gedaan.

Grote hoeveelheden hout

Bij de invallen zijn naast grote hoeveelheden hout, ook administratie en gegevensdragers in beslag genomen. 'We verdenken de betrokken bedrijven ervan dat ze moedwillig de regels omzeilen om toch dit hout binnen Nederland te verhandelen', zegt rechercheur Arno Paas.

Het hout waar de invallen om draaien is afkomstig uit Myanmar. Het gaat om hoogwaardig teakhout. Dit kostbare hout wordt vooral gebruikt voor de betimmering van het dek van luxe jachten. Er is dan ook veel geld mee te verdienen.

Wereldwijde ontbossing

Maar om wereldwijde ontbossing tegen te gaan, heeft de EU een verbod ingesteld op het op de markt brengen van illegaal gekapt hout. Daarom zijn documenten vereist over de kap, het verzagen, transport en export van het hout. Ook moeten bedrijven nagaan of er bijvoorbeeld sprake is van illegale kap of corruptie. Myanmar geeft geen informatie over de herkomst van het hout, waardoor niet is na te gaan of het hout legaal is gekapt.

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: