Geld voor intensieve taalles vluchtelingen

GROESBEEK - Er komt geld om vluchtelingen met een verblijfsvergunning beter te begeleiden bij het leren van Nederlands. Het geld voor deze pilot komt van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Berg en Dal, Beuningen, Heumen en Mook en Middelaar doen samen mee aan de pilot.

De subsidie is bedoeld voor statushouders die al een inburgeringsperiode achter de rug hebben, maar geen inburgeringsdiploma hebben gehaald. Zij kunnen bijvoorbeeld analfabeet zijn (ook in de moedertaal), laaggeschoold zijn of moeite hebben met leren.

Zeflredzaamheid

Vaak blijft deze groep statushouders afhankelijk van een uitkering omdat zij onvoldoende Nederlands kunnen. Door de taallessen meer op de praktijk af te stemmen willen de gemeenten de kansen op de arbeidsmarkt voor deze groep verbeteren. Hiermee wordt hun zelfredzaamheid vergroot. De pilot duurt een jaar.

Ervaring opdoen

De Wet inburgering verandert per 1 januari 2021. De gemeenten worden dan weer volledig verantwoordelijk voor de inburgering van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. De nieuwe wet stelt verschillende inburgeringsroutes voor, waaronder de zogenaamde Zelfredzaamheidsroute (Z-route). De gemeenten krijgen de subsidie om ervaring op te doen met deze route

Meer over dit onderwerp:
De Belofte Groesbeek Nieuws
Deel dit artikel: