Eis: zes jaar cel voor gewelddadige ontvoering Nunspeet

ARNHEM - Tegen een 39-jarige man uit Tilburg en 53-jarige man uit Breda is dinsdag in hoger beroep zes jaar celstraf geëist. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige ontvoering van een Doornspijkse zakenman in december 2016 in Nunspeet.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man uit Tilburg gedreigd de gegijzelde te doden en in brand te steken, en ook de kinderen van het slachtoffer erbij betrokken.

'Ik heb veel zorgen over het extreme geweld dat is gebruikt', zei de advocaat-generaal namen het OM dinsdag. Ze wees er bovendien op dat de Tilburger een enorm strafblad heeft met veel geweld. Ook zat dna van de verdachte overal in de auto die is gebruikt bij de ontvoering en op allerlei spullen. De Bredenaar zou medeplichtig zijn en onder meer de valse kentekenplaten hebben geleverd.

Tekst gaat verder onder de video.

Advocaat: bewijs flinterdun

De advocaat van de Tilburger zegt dat de bewijzen flinterdun zijn. Getuigen zeggen bijvoorbeeld dat ze hem aan het loopje en ringbaardje menen te herkennen op het filmpje. De één omschrijft hem als donker getint, de ander als Oostblokker. Dat is hij allebei niet. Dus vindt de advocaat de verklaringen van getuigen niet overtuigend.

Tegen een vrouw uit Oss is drie maanden cel met aftrek van voorarrest geëist. Ze wordt verdacht van wapenbezit. Ze zou een doorgeladen pistool in een open kast in haar woonkamer hebben gehad. Ze heeft al drie maanden gezeten.

Vrijspraak door rechtbank

De rechtbank sprak de verdachten uit Tilburg en Breda vorig jaar vrij, omdat volgens de rechters niet kon worden vastgesteld dat zij bij de ontvoering en/of gijzeling betrokken zijn geweest. 

Het slachtoffer werd drie jaar geleden ontvoerd door gemaskerde personen die zich voordeden als leden van een arrestatieteam. Aanleiding zou een hoogoplopende ruzie op de drugsmarkt zijn.

Urenlang mishandeld

De ontvoering kreeg veel aandacht omdat werd gefilmd hoe het toen 53-jarige slachtoffer in Nunspeet was klemgereden en door gemaskerde mannen uit zijn Mercedes werd gehaald. De vastgebonden zakenman werd urenlang vastgehouden en mishandeld.

De ontvoerders zouden het slachtoffer naar een loods hebben gebracht en daar hebben gedreigd hem in brand te steken. Later werd hij geblinddoekt in de buurt van het Noord-Brabantse Drunen vrijgelaten.

10 miljoen euro

Na ruim zes weken zouden de verdachten geprobeerd hebben het slachtoffer en zijn zakenpartner af te persen via brieven. Daarin werd opgedragen om drugs onder de marktwaarde te verkopen en een bedrag van 10 miljoen euro te betalen.

De politie arresteerde in totaal zeven verdachten uit het Rotterdamse en Brabantse woonwagenmilieu. De rechtbank veroordeelde geen enkele verdachte voor de gijzeling. 

Zie ook: 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: