Nieuws

Wijchen: 'Geen nadeel bij uitstroom uit bijstand naar minimumloon'

Archiefbeeld
Inwoners uit Wijchen die vanuit de bijstand naar een voltijdsbaan stromen gaan er niet op achteruit. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud heeft gedaan.
WIJCHEN - Inwoners uit Wijchen die vanuit de bijstand naar een voltijdsbaan stromen gaan er niet op achteruit. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nibud heeft gedaan.
De rekenkamercommissie van Wijchen had het Nibud gevraagd onderzoek te doen naar de zogenoemde armoedeval: het effect dat mensen er op achteruit gaan als ze meer dan de armoedegrens gaan verdienen, doordat zij geen recht meer hebben op bepaalde regelingen.
Er kan wel een armoedeval ontstaan bij bijvoorbeeld paren (zowel met als zonder kinderen) die hun inkomen verhogen van 120 naar 130 procent van de bijstandsnorm. Roel Boumans van de rekenkamercommissie: 'In dat specifieke geval verliezen mensen een aantal gunstige regelingen.'

Nieuw minimabeleid

De rekenkamercommissie had om het onderzoek gevraagd om feitelijke informatie te kunnen verstrekken aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Wijchen wil namelijk in 2020 een nieuw minimabeleid invoeren.