Bord voor provinciehuis: 'Gelderland wil wasberen doodschieten'

ARNHEM - Stichting AAP heeft voor het provinciehuis een billboard neergezet: ze willen dat de wasbeer niet wordt afgeschoten.

De provincie Gelderland gaf Faunabeheer in september de opdracht de wasbeer af te schieten. In Gelderland gaat om tien tot vijftien wasberen. 

De wasbeer is een invasieve exoot en moet volgens de Europese regels uit het systeem worden gehaald, omdat het dier schade aanricht aan de biodiversiteit. De provincie is daar verantwoordelijk voor. Stichting AAP wil de dieren graag opvangen. 'Afschieten is een wel hele rigoureuze beslissing, terwijl het niet om grote aantallen gaat', zegt een woordvoerder van de stichting.

Diervriendelijke oplossing

Met het billboard wil de stichting de provincie oproepen om voor een diervriendelijke oplossing te gaan. 'We hebben eerst een brief gestuurd, maar dat leverde weinig op. Vandaar dit billboard', zegt de woordvoerder.

De provincie ziet geen aanleiding voor overleg omdat er al bewuste keuzes zijn gemaakt. Ook ziet de provincie geen taak om naar alternatieven te kijken. 'Ons beleid hoeft u niet in de weg te staan om op eigen initiatief opvang van gevangen wasberen aan te bieden.'

'Dat is niet fair'

De stichting moet dan zelf financiering voor de opvang zien te vinden. Dat vindt stichting AAP veel te kort door de bocht. 'Om die kosten dan helemaal bij ons neer te leggen, is niet fair. Wij willen hier graag over in gesprek, maar dat wordt afgewezen.'

Hoe lang het billboard blijft staan is onduidelijk, dat hangt af van hoeveel geld er wordt gedoneerd voor de parkeerkosten van de wagen met het billboard.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Arnhem Arnhem Politiek Provincie Nieuws
Deel dit artikel: