Overdag is ze wetenschapper, maar 's nachts buikdanseres

WAGENINGEN - Hoe leg je een onderzoek naar schimmelresistentie bij tomatenplanten uit? Simpel, moet Katharina Hanika van de Wageningen Universiteit gedacht hebben. En dus besloot ze een speciale buikdans choreografie te maken om een ingewikkeld onderwerp voor het brede publiek begrijpelijk te maken.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

De promovendus, geboren in Duitsland, woont al jaren in Nederland en is bij het Laboratorium voor Plantenveredeling bezig met een complex onderzoek. Ze probeert er achter te komen hoe ze tomatenplanten kan beschermen tegen een hardnekkige schimmel. Naast die wetenschappelijke kant is ze sinds haar dertiende enthousiast buikdanseres. De laatste jaren zelfs ook als lerares.

Toen ze een oproep zag in het tijdschrift Science om ingewikkelde onderwerpen voor een breed publiek toegankelijk te maken, ging ze de uitdaging aan.

'Geen Powerpoint'

'Dan ga je dus niet je onderzoek met een soort Powerpoint of in een presentatie proberen over te brengen, maar dan verzin je iets anders om het voor een breed publiek begrijpelijk te maken', zegt Hanika. 'Ik heb toen met mijn buikdansgroep, waar studenten zitten die geen plantenwetenschappers zijn, zelf kleding gemaakt en een choreografie geschreven.'

Vriend als schimmel

De videoclip was ook zo geschoten. 'Twee meiden uit de groep hadden een vriend die kon filmen en monteren en mijn vriend heeft voor schimmel gespeeld', lacht ze. Aan de wedstrijd van het tijdschrift is niet alleen de eer verbonden, maar de winnaar kan rekenen op 1000 dollar aan prijzengeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Wageningen Wageningen Nieuws
Deel dit artikel: