Nieuws

Raad Ede: 'Bestempel mensen in de bijstand niet te snel als fraudeurs'

Bij fraude met uitkeringen wordt vaak veel cash geld aangetroffen
De gemeenteraad van Ede discussieerde donderdagavond over een een actieplan tegen bijstandsfraude. Dat was er tot nu toe niet. De meeste partijen zijn blij met actie, al vinden ze wel dat mensen niet te snel het stempel 'fraudeur' moeten krijgen.
EDE - De gemeenteraad van Ede discussieerde donderdagavond over een een actieplan tegen bijstandsfraude. Dat was er tot nu toe niet. De meeste partijen zijn blij met actie, al vinden ze wel dat mensen niet te snel het stempel 'fraudeur' moeten krijgen.
Controle op fraude onder bijstandsgerechtigden was er de afgelopen jaren nauwelijks in Ede. Daardoor konden mensen hun uitkering aanhouden, terwijl ze er geen recht op hadden. 
Er ligt nu een plan om beter te handhaven. Er wordt jaarlijks in een gesprek met de gemeente gekeken of iemand nog wel recht heeft op een uitkering. Ook zullen er zogenoemde themacontroles ingezet worden.
Daarmee controleert de gemeente of iemand niet verdacht veel bezittingen op zijn naam heeft, bijvoorbeeld meerdere auto's. En bovendien kunnen bijstandsgerechtigden huisbezoek verwachten als er vermoedens van fraude zijn, is te lezen.

'Geen sociale recherche'

GroenLinks is kritisch over de verordening. De partij wil geen huisbezoek of sociale recherche, behalve als er echt hele sterke aanwijzingen voor fraude zijn, zegt fractievoorzitter Ellen Out. Ze vindt het nu nog onduidelijk wanneer de gemeente dat soort extreme controles mag uitvoeren.
Daar sluit Dirjanne van Drongelen (ChristenUnie) zich bij aan. Ze stelt dan ook voor dat de het gemeentebestuur helder uitlegt wanneer welke controles ingezet gaan worden.

Stempel als fraudeur

D66 wil vooral voorkomen dat mensen  - zoals bij de kinderopvangtoeslagaffaire - te snel als fraudeur worden bestempeld en daardoor plots duizenden euro's moeten terugbetalen. 

'Geen berg van ellende'

Wethouder Hester Veltman probeerde donderdag de raad gerust te stellen. 'Als iemand een keer een vergissing maakt, komt er niet een hele berg van ellende over hen heen', belooft ze. En bovendien zullen zware vormen van controle niet 'zomaar' ingezet worden. 'Pas als er een behoorlijk niet-pluis-gevoel is', zegt de wethouder. 
Over twee weken besluit de gemeenteraad definitief over het actieplan rond bijstandsfraude.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.