Nieuws

Zwarte Cross recyclet duizenden kilo's afval en heeft smaak te pakken

De Zwarte Cross wil in 2023 alle bekers en flessen die tijdens het festival gebruikt worden recyclen. Op de afgelopen editie hield de organisatie een pilot in het scheiden van afval, waardoor er ruim 28.000 kilo minder afval werd geproduceerd. © REGIO8
LIEVELDE - De Zwarte Cross wil in 2023 alle bekers en flessen die tijdens het festival gebruikt worden recyclen. Op de afgelopen editie hield de organisatie een pilot in het scheiden van afval, waardoor er ruim 28.000 kilo minder afval werd geproduceerd.
'We hebben bijna één vijfde kunnen recyclen in het eerste jaar', zegt Marcus ten Zijthoff, projectleider binnen de organisatie van de Zwarte Cross. Op de editie van dit jaar werd 28.200 kilo minder afval geproduceerd dan het jaar ervoor. Dat kwam mede door het afschaffen van de kartonnen draagtrays en het gebruiken van een neutrale PET-beker, die makkelijker te recyclen is.
Maar voor de Zwarte Cross kan het nog een stuk beter. 'We hebben behoorlijk wat aanknopingspunten gevonden waarmee we de resultaten in de toekomst verder kunnen verbeteren', aldus Ten Zijthoff. Zo werden veel bekers en flessen niet in de afvalbak, maar op de grond gegooid. Hierdoor kon niet alles worden gerecycled.

Hulp is cruciaal

Ten Zijthoff hoopt dat festivalgangers bewuster omgaan met afval, zodat de doelstellingen bereikt kunnen worden: 'De hulp en inzet van de bezoeker wordt hierin cruciaal.'
In aanloop naar de Zwarte Cross 2019 formuleerde het festival een zogenaamde Plastic Promise. Hierbij verdwenen logo’s op alle plastic bekers, zodat het hergebruikt kon worden. Het festival in Lichtenvoorde hoopt volgend jaar het dubbele aantal bekers en flessen te recyclen.
Eerder werd al bekend dat de Zwarte Cross en Mañana Mañana zich de komende jaren meer gaan inzetten op duurzaamheid en vanaf 2025 een kringloopfestival worden. Bij Mañana Mañana werd vorig jaar al 33 procent van het afval gescheiden.