Nieuws

Waterschap schrapt forse belastingverhoging na protest boeren

Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft woensdag de begroting voor volgend jaar aangepast na protest van zo'n 200 boeren. De agrariërs waren boos over de voorgestelde belastingverhoging en kwamen met ruim 150 trekkers naar de vergadering in Apeldoorn. Die verhoging is nu grotendeels van de baan. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Het Waterschap Vallei en Veluwe heeft woensdag de begroting voor volgend jaar aangepast na protest van zo'n 200 boeren. De agrariërs waren boos over de voorgestelde belastingverhoging en kwamen met ruim 150 trekkers naar de vergadering in Apeldoorn. Die verhoging is nu grotendeels van de baan.
De boeren spraken hun zorgen uit tijdens de vergadering. Het bestuur van het waterschap luisterde naar de zorgen en besloot de plannen aan te passen. De belastingstijging van een gemiddeld agrarisch bedrijf wordt nu niet ongeveer 10 procent, maar zo'n 4 procent. Het exacte percentage verschilt per bedrijf. 
De belastingverhoging was een gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad. Het algemeen bestuur van het Waterschap Vallei en Veluwe bepaalde woensdagavond dat de instantie de verhoging in 2020 uit eigen zak betaalt. Komend voorjaar kijkt het waterschap naar 2021 en verder.

Betrokkenheid

'De grote opkomst laat de betrokkenheid van agrariërs zien. We begrijpen dat de forse stijging van de waterschapslasten voor agrariërs als gevolg van het wegenarrest in deze maatschappelijk bewogen periode moeilijk te accepteren is. Door de uitspraak van de Hoge Raad ontkomen we er niet aan', zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin over de belastingverhoging.
'We komen de agrariërs tegemoet door het eerste jaar de kosten voor het wegenarrest op ons te nemen. Deze situatie laat zien dat het belastingstelsel van de waterschappen aan vernieuwing toe is. Dat proces loopt.'
Bekijk hier de reportage over het protest:
Waterschap schrapt forse belastingverhoging na protest boeren
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!