Harderwijk is de oudste stad van de Veluwe

HARDERWIJK - De meeste mensen kennen Harderwijk van het Dolfinarium en de visserijgeschiedenis, maar het is ook één van de oudste steden van Gelderland en de oudste stad van de Veluwe. Dat blijkt uit een document dat bewaard wordt in het gemeentehuis van Harderwijk. Het gaat om de stadsbrief uit 1231. Dit is het oudste document dat het archief in Harderwijk in huis heeft.

Rudolf Bosch werkt bij het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe waar ook het stadsarchief van Harderwijk onder valt. Hij is heel voorzichtig met de stadsbrief. Het is een kleine akte waar in het latijn de rechten van de stad Harderwijk worden opgesomd.

De tekst gaat verder onder de video.

'Hier staat dat inwoners zelf hun stadsbestuurders mochten kiezen, recht mochten spreken en markten mochten organiseren. Het is de oprichtingsakte van de stad Harderwijk', legt Bosch uit.

Territorium afbakenen

Onder de brief hing oorspronkelijk waarschijnlijk een zegel van graaf Otto II van Gelre, maar die is verloren gegaan. Waarom gaf graaf Otto stadsrechten aan Harderwijk? Daarmee stond hij in feite zijn macht af aan zijn onderdanen.

Bosch: 'Graaf Otto wilde de inwoners van Harderwijk aan zich binden. Met het verlenen van stadsrechten bakende de graaf zijn territorium af. Harderwijk was een belangrijke plaats aan de oude Zuiderzee. Met de stadsrechten drukte graaf Otto een Gelderse stempel op Harderwijk.'

Tekst gaat verder onder de foto.

Ridders van Gelre

In de huidige provincie Gelderland hebben alleen Zutphen, Nijmegen en Tiel oudere stadsrechten dan Harderwijk. Graaf Otto verhief Arnhem pas twee jaar na Harderwijk tot stad. De Ridders van Gelre laten de originele oprichtingsakte van de stad Harderwijk maandagavond zien in hun televisieprogramma bij Omroep Gelderland.

Via deze link is de uitzending nu al te bekijken. Ridders van Gelre vertellen een verhaal van Harderwijk is vanavond vanaf 17.20 uur op TV Gelderland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Harderwijk Harderwijk Nieuws
Deel dit artikel: