Nieuws

Einde aan cliëntenstop Stichting OnderDak, behalve bij Paasbergflat

De Paasbergflat in Arnhem.
De gemeente Arnhem gaat de cliëntenstop die Stichting OnderDak was opgelegd beëindigen. Dat betekent dat de hulpverlener weer nieuwe cliënten mag opvangen. De opheffing geldt niet voor de Paasbergflat aan de Bronbeeklaan in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De gemeente Arnhem gaat de cliëntenstop die Stichting OnderDak was opgelegd beëindigen. Dat betekent dat de hulpverlener weer nieuwe cliënten mag opvangen. De opheffing geldt niet voor de Paasbergflat aan de Bronbeeklaan in Arnhem.
De cliëntenstop was Stichting Onderdak begin juli opgelegd. De gezamenlijke inspectie van het ministerie en de GGD concludeerden toen dat de zorgverlener op een aantal fronten tekortschoot. Zo zou de werkwijze voor alcohol- en drugsgebruik niet in orde zijn, vrijwilligers geen Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en waren dossiers onvolledig. De stop gold ook voor andere gemeenten die net als Arnhem onderdeel zijn van de Regio Centraal Gelderland. 

Herinspectie

In oktober is de werkwijze van OnderDak opnieuw onder de loep genomen door de inspectie. Uit het rapport blijkt volgens de gemeente Arnhem dat de hulpverlener nu aan alle normen voldoet. Daarom wordt voor de hele Regio Centraal Gelderland de cliëntenstop opgeheven.
Dat betekent dat de stichting waarschijnlijk vanaf volgende week weer nieuwe cliënten kan aannemen. Het rapport van de inspectie is overigens nog niet openbaar, omdat OnderDak eerst nog mag reageren op de nieuwe bevindingen van de inspectie. 

Paasbergflat

De gemeente laat weten dat de cliëntenstop nog wel van kracht blijft voor de Paasbergflat. Daar vangt de stichting vijf ex-gedetineerden en psychiatrische patiënten op. De omwonenden van de flat en de gemeente willen dat niet.
Er loopt nog een bezwaarprocedure bij de gemeente over deze kwestie. Verwacht wordt dat daar pas begin volgend jaar een besluit over wordt genomen.