Nieuws

Raad Wageningen stemt met veel tegenzin in met begroting

De Wageningse begroting is door de gemeenteraad heen, toch is de verdeeldheid enorm. Coalitie en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. Alle oppositiepartijen stemde dinsdagavond tegen de plannen. © Pixabay
WAGENINGEN - De Wageningse begroting is door de gemeenteraad heen, toch is de verdeeldheid enorm. Coalitie en oppositie staan lijnrecht tegenover elkaar. Alle oppositiepartijen stemde dinsdagavond tegen de plannen.
De partijen vinden dat inkomsten van bezuinigingsmaatregelen te optimistisch worden ingeschat en er te weinig wordt gedaan om de uitgaven structureel terug te dringen. Daarbij is er vooral kritiek op de lastenverzwaring voor burgers. Concreet gaat het om de ozb, die gaat met meer dan 12 procent omhoog.
Wageningen had een tekort van jaarlijks gemiddeld 5,3 miljoen euro op te lossen. 'Het college kiest strategisch voor het verhogen van de inkomsten (belastingen), in plaats van het terugdringen van de uitgaven', zegt Jan Dijkstra (CDA). Dat is volgens hem geen duurzame oplossing. 

Alternatief oppositie

Met name de ozb-verhoging gaat ook de VVD veel te ver. VVD, CDA en de Stadspartij legden daarom een alternatief plan op tafel. 
De oppositiepartijen pleitten onder meer voor hogere bezuinigingen op het sociaal domein, uitstel van economische investeringen en minder subsidie voor theater Junushoff. Dan kon de ozb-verhoging met 10 procent omlaag. 

Hoop op D66

Ze rekenden op steun van D66, omdat die partij altijd heeft gezegd pas aan de ozb-knop te zullen draaien als er echt geen andere optie meer mogelijk was. Maar die steun bleef uit. 'Er wordt geen structurele oplossing geboden voor het ozb-probleem', zegt Maud Hulshof (D66).
En dat klopt. De oppositie wilde de ozb-verhoging voor 2020 uitstellen en dan volgend jaar kijken naar een alternatief voor 2021. Maar daar kan geen enkele coalitiepartijen in meegaan. 

Uitkomst

Oppositie en coalitie bleven dus lijnrecht tegenover elkaar staan. Uiteindelijk kreeg de begroting van het college logischerwijs een nipte meerderheid van de stemmen en moest de oppositie zich daar bij neerleggen. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.