Nieuws

Dit Gelderse meesterwerk is nu ook online te bewonderen

Eén van de grootste kunstwerken uit de Gelderse geschiedenis is voortaan voor iedereen vanuit de luie stoel te bekijken. Het Wapenboek van de Heraut Gelre ligt al jarenlang achter slot en grendel in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel, maar staat nu ook volledig online. © Omroep Gelderland
BRUSSEL - Eén van de grootste kunstwerken uit de Gelderse geschiedenis is voortaan voor iedereen vanuit de luie stoel te bekijken. Het Wapenboek van de Heraut Gelre ligt al jarenlang achter slot en grendel in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel, maar staat nu ook volledig online.
Het middeleeuwse boek werd gemaakt rond 1390 aan het hof van de Gelderse hertogen in Nijmegen. Het staat vol met kleurrijke wapenschilden van Europese ridders. Ook de wapens van de Hertog van Gelre en tientallen Gelderse ridders staan in het boek.
Bekijk de reportage. De tekst gaat daaronder verder.
Dit Gelderse meesterwerk is nu ook online te bewonderen
De Heraut Gelre was één van de trouwe dienaren van de middeleeuwse vorsten in Gelderland. Hij maakte het wapenboek in opdracht van hertog Willem van Gelre en Gulik. De heraut was verbonden aan de Nijmeegse kunstenaarsfamilie Maelwael-Van Lymborch. Kunstkenners beschouwen het Gelderse wapenboek als het oudste en meest omvangrijke in zijn soort in heel Europa. 

Schilders

Middeleeuwse vorsten gebruikten een wapenboek bij toernooien en andere ontmoetingen met Europese vorsten en ridders. Door te kijken naar de wapens kon de hertog herkennen met wie hij te maken had.
Kunstenaars in de veertiende eeuw verfden voornamelijk de kleuren van wapens op de schilden van hun opdrachtgevers. Dat verklaart de herkomst van het woord 'schilderen'. Leden uit de Nijmeegse familie Maelwael-Van Lymborch ontwikkelden zich tot de eerste schilders uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
Hier is het wapenboek van de Heraut Gelre volledig te bewonderen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!