Nieuws

Ook Huis Zypendaal in Arnhem heeft een slavernijverleden

Huis Zypendaal in Arnhem is gebouwd met inkomsten die de eigenaren verdienden op plantages in Suriname. Dat blijkt uit onderzoek van historicus Bert Koene. Hij schrijft een boek over de adel in Gelderland en hun banden met de Nederlandse slavenhandel in de kolonies. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Huis Zypendaal in Arnhem is gebouwd met inkomsten die de eigenaren verdienden op plantages in Suriname. Dat blijkt uit onderzoek van historicus Bert Koene. Hij schrijft een boek over de adel in Gelderland en hun banden met de Nederlandse slavenhandel in de kolonies.
De Arnhemse familie Brantsen bouwde Huis Zypendaal in de achttiende eeuw. Zij behoorden tot de bestuurlijke elite van de stad. Door een huwelijk met twee zusters uit het geslacht De Vree wist de familie Brantsen zich nog verder te verrijken.
De steenrijke zussen hadden geen andere erfgenamen en dus kwam hun vermogen in handen van de familie Brantsen. Hun kapitaal had de familie De Vree onder meer te danken aan plantages in Suriname. Deze inkomsten brachten de zussen ook mee in hun huwelijk met de familie Brantsen. Van dat geld kon de familie rond 1760 een nieuwe statige woning laten bouwen die nog steeds te bewonderen is in Park Zypendaal.

Gelredag

Erfgoed Gelderland en de Radboud Universiteit Nijmegen doen op dit moment onderzoek naar plekken in Gelderland die te maken hebben met het Nederlandse slavernijverleden.
Huis Zypendaal is zaterdag de locatie van de Gelredag. Iedereen mag het landhuis tussen 10.00 uur en 12.00 uur gratis bezoeken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!