Schaapskudde in Wageningen helpt lokale akkerbouw

WAGENINGEN - Het Wageningse Westbergveld krijgt dit weekend bezoek van een bijzondere schaapskudde. Meer dan tweehonderd Veluwe Heideschapen worden ingezet als akkerbeheer om biodiversiteit en zadentransport op de Veluwe te bevorderen.

Het initiatief voor de kudde op de Westberg komt van schrijver en agro-ecologische graanboer Marcel van Silfhout uit Oosterbeek. Vanaf 2016 werkt hij al op de Veluwezoom aan het Heideboerderij-initiatief: een plan om schapen, akkers, molenaars en burgers met elkaar te verbinden. 'Ik wil het oude eco-systeem weer herintroduceren op de Veluwe. Want zo gebeurde dit vroeger ook altijd.'

Zaden in de schapenvacht

De afgelopen jaren is het veld op de Westberg ingezaaid met zeldzame inheemse akkerkruiden door Nijmeegse ecoloog Peter Verbeek. Onder andere glad biggenkruid en stinkende kamille is in het veld te vinden. De schapen worden dit weekend op de akker losgelaten. Ze kunnen daar niet allen grazen, maar ook zaden in hun vacht meenemen en ondertussen de grond bemesten. 

Tekst gaat verder onder de video.

Geen maaimachine

De kudde van herder Clemens Oude Groeniger graasde de afgelopen weken al op de Utrechtse Heuvelrug en de Zuidelijke Veluwezoom. Doordat de schapen zaden, meenemen ontstaan meer vitale heidevegetaties. 

Van Silfhout wil heel Nederland duidelijk maken wat de echte rol van de schaapskudde is. 'Het is geen maaimachine. Schapen worden nu veel te beperkt ingezet. Ik wil schapen weer in hun kracht zetten.'

De granen op het Wageningse veld worden gebruikt om twee streekbieren en Veluws brood van te maken. 

Zie ook: Heideboerderijen moeten natuur en extensieve landbouw weer verbinden: 'Cultuurlandschap Veluwe verkwanseld'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: