Inspectie waarschuwt voor wachtlijsten jeugdhulp na zelfdoding jongere

ZETTEN - De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwt voor de gevolgen van wachtlijsten die ontstaan in de gesloten jeugdhulp. Aanleiding voor de waarschuwing is het onderzoek dat de inspectie deed na de zelfdoding van een jongere in de Heldringstichting in Zetten.

De jongere pleegde eerder dit jaar suïcide op de gesloten afdeling van de zorginstelling. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd startte na het overlijden van de jongere een onderzoek naar de behandeling die is toegepast. 

Een kinderrechter legde eind vorig jaar de gesloten behandeling in een JeugdzorgPlus-opstelling, zoals de Heldringstichting, op. Daarbij was het uitgangspunt dat de behandeling zo snel mogelijk zou starten. Enkele maanden later was de behandeling echter nog niet volledig gestart omdat er wachtlijsten waren voor onder meer therapie en gezinsmaatschappelijk werk.  

Behandeling bemoeilijkt

Een van de belangrijkste conclusies is dat de wachtlijsten voor een aantal behandelingen in de gesloten jeugdhulp een risico vormen voor suïcidale jongeren. 'Wanneer een jeugdige in de gesloten jeugdhulp wordt geplaatst met als doel dat passende behandeling zo spoedig mogelijk plaatsvindt, dient deze hulp ook tijdig beschikbaar te zijn', schrijft de inspectie.

De conclusie van het rapport is volgens de inspectie een signaal naar gemeenten, zij zijn immers verantwoordelijk voor de beschikbaarheid van jeugdhulp. In dit geval heeft de wachtlijst bij de gemeente die verantwoordelijk was voor de jongere de gewenste behandeling bemoeilijkt.

Onvoldoende betrokken

Naast de wachtlijsten concludeert de inspectie ook dat medewerkers van de Heldringstichting niet goed genoeg geschoold waren in de preventie van suïcide en werden ouders onvoldoende bij de behandeling betrokken. 

Of de zelfdoding voorkomen had kunnen worden, laat het rapport in het midden. 'De inspectie doet geen uitspraken over die vraag.'

Reactie gemeente Overbetuwe

De gemeente Overbetuwe laat in een schriftelijke reactie weten de conclusies van het rapport te hebben gelezen. 'Wachtlijsten komen helaas in de zorg nog te veel voor. Dit is een complex probleem, waarin veel aspecten meespelen, zoals personeelstekorten en beperkte financiële middelen. De Regio Centraal Gelderland koopt de jeugdzorg in voor de gemeenten in deze regio, waaronder Overbetuwe. De Regio zal daarom de aanbevelingen uit het rapport opvolgen en met OGH in gesprek gaan over mogelijke oplossingen.'

Wil jij met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.

Zie ook: Rapport Ottho Gerhard Heldingstichting Zetten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Overbetuwe Zetten Nieuws
Deel dit artikel: