Voetballen en koken voor de Molukken: raad organiseert zelf inzamelingsacties

ELST - Fractievoorzitters van D66, PvdA en Burgerbelangen Overbetuwe werken op eigen initiatief samen met de Molukse gemeenschap om geld in te zamelen voor slachtoffers van de aardbeving op Ambon. Zo organiseren ze een benefietdiner met Molukse specialiteiten en stellen ze een Moluks-Overbetuws kookboek samen.

Nadat de meerderheid van de raad eerder deze maand niet instemde met een bedrag van 10.000 euro voor noodhulp, besluiten de partijen nu om het heft in eigen handen te nemen. ‘Tegenstemmers vonden dat het vanuit de gemeenschap moet komen, niet vanuit de politiek. Daarom proberen we nu zelf wat acties op touw te zetten om geld in te zamelen voor het Rode Kruis’, vertelt Elbert Elbers, fractievoorzitter van de PvdA. 

De drie fractievoorzitters lanceerden samen met twee vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap de website Overbetuwe4Ambon. Daarop worden acties kenbaar gemaakt en bieden de initiatiefnemers info over de Molukken en slachtoffers van de verwoestende aardbeving. ‘We hopen raadsleden die destijds ‘nee’ zeiden, nu aan te sporen om ook een bijdrage te leveren’, aldus Roel Eefting, fractievoorzitter van D66.

Zie ook: 'Jullie moeten je schamen', woede bij raad over slachtofferhulp Molukken

'Gebaar belangrijker dan bedrag'

Om geld bij elkaar te sprokkelen, organiseert de werkgroep onder andere een benefietdiner met Molukse specialiteiten, verkoopt ze een Moluks-Overbetuws kookboek en zet ze een voetbalworkshop op touw. De opbrengsten van Overbetuwe4Ambon gaan voornamelijk naar het Rode Kruis.

Naast die acties, trekken Overbetuwse Molukkers ook samen op met het college om geld in te zamelen voor een aantal losse ontwikkelingsprojecten zoals de wederopbouw van een school. Dat maakte burgemeester Patricia Hoytink-Roubos vorige week bekend. ‘Het college levert een gegarandeerde financiële bijdrage’, beloofde zij. 'Het gebaar is daarbij belangrijker dan de precieze bijdrage', besluit Elbers van de PvdA.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
Deel dit artikel: