Nieuws

Nijmegen gaat strijd aan met wachtlijsten voor Wmo

De wachtlijsten voor mensen die hulp nodig hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn in Nijmegen onacceptabel hoog, zo erkent wethouder Grete Visser. Ze komt met een pakket maatregelen om die wachttijden te verkorten. Zo vervallen veel zogenoemde 'keukentafelgesprekken' voor mensen waarbij de situatie jaarlijks hetzelfde is. © Pixabay
NIJMEGEN - De wachtlijsten voor mensen die hulp nodig hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn in Nijmegen onacceptabel hoog, zo erkent wethouder Grete Visser. Ze komt met een pakket maatregelen om die wachttijden te verkorten. Zo vervallen veel zogenoemde 'keukentafelgesprekken' voor mensen waarbij de situatie jaarlijks hetzelfde is.
Vanaf 2015 kunnen Nijmegenaren dicht bij huis hulp aanvragen bij de zogenoemde sociale wijkteams, maar de gemiddelde wachttijd voordat je aan de beurt bent is opgelopen tot 8 weken. Voor sommige aanvragers duurt het zelfs 10 maanden voordat ze een indicatiegesprek krijgen.
Dat komt onder meer door de grote instroom. 'Wij hadden ook niet kunnen voorzien dat de instroom 700 tot 1000 aanmeldingen per maand zou zijn', zo verzucht de wethouder.

Versnelde afhandeling

Daarom worden tot het einde van 2020 de herindicaties en eenvoudige WMO-aanvragen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp of vervoer versneld afgehandeld. Dat verkort de wachttijd en ontlast het nu al schaarse personeel om andere cliënten op tijd te kunnen helpen.
Voor bijvoorbeeld inwoners van 75 jaar en ouder geldt een kortere afhandeling voor de aanvraag van huishoudelijke hulp en als ze al een indicatie hebben wordt die verlengd. Er komt ook een kortere afhandeling voor de aanvraag van taxivervoer of transport voor rolstoelers.

Doel

Het doel van de maatregelen is om het gros van de vragen aan het wijkteam binnen 4 tot 6 weken te behandelen en dat 95% van de wachttijd binnen de grens van 10 weken blijft.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!