Snel op de pot: Ulft heeft toiletrecord in handen

ULFT - Ulft heeft een record in handen: de plaats telt 36 openbare toiletten en dat is, gemeten naar het aantal inwoner, het hoogste aantal van Nederland. De hele gemeente Oude IJsselstreek scoort met 92 openbare wc's sowieso hoge ogen.

Dinsdag werd bekend dat Alkmaar bovenaan de lijst van 'gastvrije toiletgemeenten' staat, met één openbaar toilet per 1436 inwoners. Een mooi gegeven, maar toch hoort Ulft bovenaan te staan, zegt Sandra Gosselink, lid van een werkgroep rond inclusie en openbare toiletten van de gemeente Oude IJsselstreek.

'Die lijst van de Maag Lever Darm Stichting kijkt alleen naar de vijftig grootste gemeenten van ons land. Eigenlijk staan we in Ulft en Oude IJsselstreek stijf bovenaan als het gaat om het aantal openbare wc's per inwoner', zegt Gosselink.

En dat is volgens haar een hele prestatie in een land dat juist heel weinig openbare toiletten telt. 'Maar toch heeft één op de vier Nederlanders buikproblemen. Een derde van die mensen gaat minder vaak van huis uit vrees dat er geen openbaar toilet in de buurt is.'

Tijdens een aankomend 'toiletsymposium' vertelt Gosselink de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoe Oude IJsselstreek tot zoveel openbare toiletten kwam. Overigens mag ook Arnhem zich op de borst kloppen: de Gelderse hoofdstad telt één voor iedereen toegankelijke wc per 2146 inwoners, omdat er sinds vorig jaar in totaal 25 toiletten bij kwamen.

Daarmee staat Arnhem op een verdienstelijke achtste plek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Oude IJsselstreek Ulft Nieuws
Deel dit artikel: