Gerda Havertong: 'Niets veranderd qua racisme in Nederland'

EPSE - Actrice Gerda Havertong uit Epse ziet in Nederland geen verandering qua racisme ten opzichte van dertig jaar geleden. Een ruim 30 jaar oude sketch uit Sesamstraat, waarin racisme wordt besproken, werd maandag veelvuldig gedeeld op sociale media nadat een voetballer van Excelsior racistisch werd uitgejoeld in een wedstrijd bij FC Den Bosch.

Het gaat om een scene uit 1987 waarin actrice Gerda Havertong uitlegt aan Pino hoe vervelend het is om voor Zwarte Piet uitgemaakt te worden. 'Sinterklaas is nog niet in het land, of zwarte kinderen en grote mensen worden voor Zwarte Piet uitgescholden', vertelt zij aan Pino.

Bekijk hier de sketch:

Het doet de 73-jarige Havertong ergens goed dat het filmpje na zoveel jaren nog steeds wordt bekeken. Maar het feit dat het nog nodig is om uit te leggen hoeveel donker gekleurde Nederlanders gebukt gaan onder racisme, stemt haar treurig.

'Ik ga niet meer de barricaden op, dat laat ik over aan de jongeren. Maar deze ervaringen kent iedereen met een andere huidskleur in Nederland. Het is verschrikkelijk om te zien dat zo'n jongen het veld moet verlaten omdat een ander jou pijn wil doen alleen maar omdat je een andere huidskleur hebt.'

'Niet heel Nederland is racistisch'

De actrice merkt op dat er in dertig jaar tijd niets veranderd is in Nederland. 'We hebben wat nieuwe woordjes erbij gekregen, we roepen dat we inclusief willen zijn. Maar we maken op dat front helemaal niets waar in Nederland. Natuurlijk is niet elke witte Nederlander een slecht mens.'

'Ik ben heel blij met elke kleine handreiking van witte Nederlanders die zich uitspreken tegen racisme, en die zeggen dat ze zich ervoor schamen. Niet heel Nederland is racistisch. Maar bij elk incident krijg je toch weer het gevoel inferieur te zijn, dat gaat nooit weg. En incidenten zijn er nog steeds, veelvuldig', zo besluit de Epse actrice.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Lochem Nieuws
Deel dit artikel: