Wat zit er in de oude kluis van de Arnhemse Stadsvilla Sonsbeek?

ARNHEM - Wat zou er schuilgaan achter de grote kluisdeur van Stadsvilla Sonsbeek in Arnhem? Nog even geduld en dan hoopt Kees Bouwhof van Stadsvilla Sonsbeek dat geheim na tientallen jaren te kunnen onthullen.

Naar de sleutel is al decennia vergeefs gezocht. De kluis zit minstens 20 jaar dicht. Geen van de eigenaren van de laatste 20 jaar heeft de code van het cijferslot en de sleutel van het sleutelslot gezien of gehad. De vorige twee uitbaters niet, en ook de gemeente Arnhem niet, die nu eigenaar is van het pand.

Tekst gaat verder na de video:

De kluisruimte bevindt zich in de keuken van Stadsvilla Sonsbeek. De chef-kok daar zou graag de keuken willen uitbreiden met de 16 vierkante meter die de kluis in beslag neemt. Vandaar dat Stadsvilla Sonsbeek experts erbij gehaald heeft om de deur te openen.

Luister hier naar de audioreportage:

Professionele kluiskrakers

Van den Hoogen Security is een Arnhems bedrijf, dat met de zwaardere bankkluizen van de wereld te maken had en ook de kluis van De Nederlandsche Bank een keer moest helpen kraken. "Deze slotencombinatie kan je alleen openen als je de code én de sleutel hebt", vertelt Eric Elbers van Van den Hoogen Security over het slot van Sonsbeek. Omdat de sleutel niet meer wordt gevonden, heeft het ook geen zin om de miljoenen mogelijkheden van het codeslot nog te kraken. Het slot is daarom inmiddels op een andere - geheime - manier gekraakt.

Maar een tweede hobbel houdt de kluiskrakers nog steeds tegen: water uit de keuken heeft de kluisdeur in zijn sponningen laten vastroesten. Het duurt ongeveer de rest van de week voor de professionele krakers die roest ook nog de baas zijn.

Uitbater Kees Bouwhof van Stadsvilla Sonsbeek is razend benieuwd. Bankbiljetten uit het tijdperk van de gulden? Een vervalsing van een schilderij van Salvadór Dalì misschien? Dat heeft ooit in de villa gehangen. Maar Bouwhof verwacht vooral een ruimte met oud stof.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Instagram Gemeente Arnhem Arnhem Nieuws
Deel dit artikel: