Werk aan de winkel: eerste bomen langs A28 moeten wijken

NUNSPEET - Rijkswaterstaat begint woensdagavond met de herinrichting van de bermen langs de A28 tussen Harderwijk en Wezep. Er worden onder meer bomen gekapt zodat het veiliger wordt voor het verkeer. Automobilisten zullen geen last hebben van de werkzaamheden.

Allereerst wordt de middenberm aangepakt. Aan beide kanten wordt een geleiderail geplaatst en binnen twee meter van die rail worden bomen en andere obstakels verwijderd. De werkzaamheden gebeuren 's nachts, waardoor er geen hinder is voor het verkeer.

In januari gaat Rijkswaterstaat ook aan de slag met de buitenbermen. Daar worden bomen en andere obstakels binnen 13 meter van de snelweg weggehaald. Die kunnen bij een botsing een gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.

De wegbeheerder belooft de gekapte bomen binnen drie jaar elders te compenseren.

Meer bomenkap voorlopig van de baan

Eigenlijk lag er een plan om tot 80 meter alle bomen te verwijderen, maar dat gaat voorlopig niet door. De Veiligheidsregio, die gaat over brandveiligheid, wilde bij de snelweg langs Oldebroek, Nunspeet, Harderwijk en Elburg bomen kappen om mogelijke natuurbranden te vertragen. De plannen zorgden voor kritiek van die gemeenten.

Ook bij de provinciale partijen waren er vragen over de bomenkap. Vooral de hoeveelheid was een pijnpunt. De provincie Gelderland buigt zich nog over een vergunning voor die bomenkap.

Zie ook:

 

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nunspeet Nunspeet Nieuws
Deel dit artikel: