Nieuws

Waarom er een grote steen staat in het bos bij Engelanderholt

Midden in het bos van het Engelanderholt bij Beekbergen staat een grote steen. Deze markeert dé plek waar ooit de rechtspraak werd gedaan door de hertog. Dat gebeurde in de veertiende eeuw. © Omroep Gelderland
BEEKBERGEN - Midden in het bos van het Engelanderholt bij Beekbergen staat een grote steen. Deze markeert dé plek waar ooit de rechtspraak werd gedaan door de hertog. Dat gebeurde in de veertiende eeuw.
'In de tijd waren er geen bomen en dit is één van de hoogste plekken van de Veluwe', vertelt gemeentearcheoloog Masja Parlevliet in het programma Ridders van Gelre. De vergaderingen en rechtszittingen duurden dagen maar soms ook wel weken. Daardoor werden er ook herbergen gesticht in de omgeving.
De tekst gaat verder onder de video.
Waarom er een grote steen staat in het bos bij Engelanderholt - Ridders van Gelre
'Die hadden geweldige namen als de Moriaan, de Gouden Leeuw en het Rode Hert', zegt Parlevliet enthousiast. 'Van het Rode Hert hebben we een keer een waterput opgegraven. Daar kwam allemaal materiaal uit, onder meer bierpulmateriaal.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!