Stap dichter bij medicijn MS door ontdekking Radboudumc

NIJMEGEN - Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen zeggen meerdere DNA-varianten te hebben ontdekt die een verhoogd risico geven op de ziekte MS. De ontdekkingen bieden extra houvast voor gerichter onderzoek naar de bestrijding van de ziekte.

De belangrijkste vondst betreft een variant in het zogenoemde MBP-gen. Dit gen maakt het belangrijkste eiwit aan voor het myeline-omhulsel om de zenuwen. Door een auto-immuunreactie van het lichaam, waarbij antistoffen worden gevormd, wordt die beschermlaag bij MS-patiënten beschadigd.

Frank van Dijk sprak voor Radio Gelderland met een van de onderzoekers, Geert Poelmans:

Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder of zelfs geen signalen van en naar de hersenen door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Kweken stam- en zenuwcellen

Door alle nieuwe ontdekkingen samen lijken er nu meer mogelijkheden te zijn om uit te vinden hoe deze beschermlaag beter kan worden gehandhaafd. De wetenschappers willen zo spoedig mogelijk met huidcellen van MS-patiënten stam- en zenuwcellen kweken voor onderzoek naar een nieuwe remedie.

Er zijn wel medicijnen die werken tegen de auto-immuunreactie, maar die werken niet bij iedereen. En als het wel werkt, neemt het effect vaak geleidelijk af.

Aan het onderzoek werkten mensen met MS en hun gezonde familieleden mee. De ontdekkingen werden gedaan door analyses van hun DNA-profielen. Volgens Geert Poelmans, onderzoeker van de afdeling Humane Genetica van het Radboudumc, is er twee jaar en 750.000 euro nodig voor het nieuwe onderzoek.

Zie ook: Wat is MS

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Meer over dit onderwerp:
Gemeente Nijmegen Nijmegen Gezondheid Nieuws
Deel dit artikel: