Kick Out Zwarte Piet langs route in Nijmegen, Pegida haakt af

NIJMEGEN - Kick Out Zwarte Piet (KOZP) mag van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls alsnog langs de route demonstreren tijdens de Sintintocht. Ze hebben een plek aangewezen gekregen aan de Voerweg. Pegida, dat zich ook aanmeldde voor een demonstratie, is afgehaakt na een gesprek op het Nijmeegse stadhuis.

door Sven Strijbosch

KOZP gaat demonstreren, maar is niet blij met de locatie aan de Voerweg. 'We willen demonstreren op de Waalkade, waar de boot aanmeert. We geloven dat we daar meer mensen bereiken met onze boodschap', zegt de actiegroep in een verklaring. Ze overwegen nog een gang naar de rechter, maar de overgebleven tijd lijkt daarvoor te krap. 

'Pegida mocht van de burgemeester demonstreren op de kruising Molenstraat-Ziekerstraat, eveneens langs de route. De burgemeester wilde de groepen gescheiden houden om de kans op wanordelijkheden zo klein mogelijk te houden. Een verzoek van Pegida om naast KOZP te mogen demonstreren is daarom niet gehonoreerd. Deze organisatie heeft daarom besloten niet naar Nijmegen te komen', stelt de gemeente Nijmegen. 

'Mooi en veilig kinderfeest'

Bruls: 'De keuze van Pegida om niet te komen is aan hen. Het is ieders grondwettelijk recht om te demonstreren. Ik heb vanzelfsprekend ook opengestaan voor aanvragen hiervoor. Daarnaast weeg ik zwaar mee dat het hier een kinderfeest betreft. Vandaar dat ik beide partijen wel heb toegestaan om te demonstreren, maar niet naast elkaar. Ik ga er vanuit dat iedere aanwezige zich houdt aan geldende regels en ik vertrouw erop dat er zaterdag een mooi en veilig kinderfeest plaatsvindt.'

De burgemeester wil confrontaties voorkomen. Zo werd eerder duidelijk dat twee leden van Nijmegen Rechtsaf een gebiedsverbod hebben tijdens de Sintintocht. De Nijmeegse burgemeester heeft de twee mannen een waarschuwingsbrief gestuurd, omdat hij vindt dat het tweetal zich vorig jaar tijdens de intocht heeft misdragen. Zo werd een spandoek van anti-zwartepietdemonstranten verwijderd. De gemeente had op sociale media ook dit jaar alweer dreigende taal van ze vernomen.

'Meerdere groepen in de stad'

De Sint zet zaterdag om 13.00 uur voet aan wal aan de Nijmeegse Waalkade. Net als vorig jaar roeren zowel pro- als anti-zwartepietdemonstranten zich. Voorman Edwin Wagensveld van de anti-islamitische beweging Pegida waarschuwde eerder dat er zaterdag meerdere groepen in de stad zullen zijn. Het aantal ongecontroleerde groepen in de stad zal met de afzegging van Pegida groter zijn, verwacht hij. 

Nijmegen Rechtsaf heeft, ondanks het gebiedsverbod van twee leden, sympathisanten opgeroepen om naar de demonstranten van KOZP te komen. 'Zodra de stoet voorbij komt overstemmen wij KOZP met sinterklaasliedjes', schrijven ze op Facebook. 'Wees niet passief en verdedig onze tradities!'

KOZP is bang voor een eventuele confrontatie: 'Vorige week zijn we door extreem-rechts aangevallen tijdens een bijeenkomst in Den Haag. Wij maken ons zorgen of de grondrechten van antiracistische demonstranten morgen gewaarborgd worden.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: