Nieuws

Straks ook voor tien jaar een eigen graf in Apeldoorn

Een particulier graf in plaats van een algemeen graf kan in Apeldoorn op dit moment alleen voor de duur van twintig jaar. Vrijwel de gehele gemeenteraad wil daar echter verandering in brengen. Daarmee moet het in de toekomst ook mogelijk zijn een particulier graf voor tien jaar te krijgen. © Public Domain Pictures
APELDOORN - Een particulier graf in plaats van een algemeen graf kan in Apeldoorn op dit moment alleen voor de duur van twintig jaar. Vrijwel de gehele gemeenteraad wil daar echter verandering in brengen. Daarmee moet het in de toekomst ook mogelijk zijn een particulier graf voor tien jaar te krijgen.
door Bastiaan van Blokland
Om graven betaalbaar te houden, kwam het CDA met een motie om particuliere graven ook voor de duur van tien jaar te verstrekken. Dat zou voor meer mensen financieel op te brengen zijn.
Bij een algemeen graf kunnen nabestaanden worden geconfronteerd met de vraag of het graf geruimd mag worden. Dan moet je soms herbegraven. Verlengen met behoud van grafrust is niet mogelijk.
Wie een particulier graf heeft, kan verlengen en behoudt grafrust. Dat betekent dat er niet getornd wordt aan het graf.
Het college gaat, nu de motie is aangenomen, bij de Voorjaarsnota in 2020 een plan presenteren.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!