Nieuws

In Heerde ga je 20 euro per jaar meer betalen voor je afval

Inwoners van Heerde gaan 20 euro extra betalen voor het zogenoemde vastrecht van hun afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt de heffing ook geïndexeerd, wat betekent dat hij meestijgt met de inflatie. © Pixabay
HEERDE - Inwoners van Heerde gaan 20 euro extra betalen voor het zogenoemde vastrecht van hun afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt de heffing ook geïndexeerd, wat betekent dat hij meestijgt met de inflatie.
door Bastiaan van Blokland
De extra 20 euro krijgen de Heerdenaren op hun bordje vanwege stijgende kosten en dalende opbrengsten voor plastic, metalen en drankenkartons en oud papier.

Meer scheiden scheelt geld

Het vastrecht is het bedrag dat je sowieso per jaar betaalt en kan verschillen per huishouden. In Heerde geldt: heb je minicontainers, dan betaal je nu 120,84 euro per jaar. Heb je verzamelcontainers, dan betaal je 101,88 per jaar. Daar komt dus 20 euro bij.
Een woordvoerder van de gemeente benadrukt wel dat inwoners invloed hebben op de overige kosten. Door beter of meer te scheiden, worden de variabele kosten (per restvuilcontainer) gedrukt.

Reserves op orde houden

De verhoging met twee tientjes is ook nodig om de reserves voor afvalstoffen op orde te houden. De reserve bedraagt ruim 5,5 ton voor 2020.
De gemeente vindt dat deze reservepot niet onder de 2 ton mag komen aan het einde van het jaar. Door de verhoging wordt het potje op peil gehouden, zodat de gemeente straks met een gerust hart 2021 in kan gaan.
Heerde staat overigens niet alleen in de kostenstijging. In heel Gelderland zijn er gemeenten die de prijzen voor afvalstoffen verhogen, ook om de begrotingen sluitend te krijgen.

Zie ook:

Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!