Ontsnapte tbs'er Ronald van Z. terug in Nederland

NIJMEGEN - Tbs'er Ronald van Z. is na ruim een maand terug in Nederland. Hij is vrijdag vanuit Frankrijk overgebracht naar Nederland en zit nu vast in de Penitentiaire Inrichting Schiphol. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De veroordeelde zedendeliquent nam begin oktober de benen tijdens een begeleid verlof vanuit de Pompekliniek in Nijmegen. Hij vluchtte naar Parijs, waar hij vijf dagen na zijn ontsnapping in een internetcafé werd opgepakt door de politie.

Terug naar Pompekliniek?

De uitlevering aan Nederland heeft weken geduurd. Volgens een bron wilde Van Z. niet meewerken aan zijn terugkeer, uit angst om naar de Pompekliniek terug te moeten. Of Van Z. zijn zin krijgt is nog niet duidelijk. 'Per situatie wordt gekeken wat het meest wenselijk is. Een tbs'er zit in een behandeltraject en daar moet rekening mee worden gehouden. Soms is het beter om naar dezelfde kliniek terug te gaan en soms is dat niet het geval', vertelt een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Van Z. nam tijdens zijn vlucht contact op met Omroep Gelderland en zei te zijn ontsnapt uit onvrede over zijn behandeling in de Pompekliniek, Hij uitte kritiek op personeelsleden en eiste het vertrek van twee van hen. Daar ging de kliniek niet op in.

Een terugkeer naar de Pompekliniek noemt de advocaat van Van Z. niet wenselijk. Volgens hem komt Van Z. mogelijk eerst in de gevangenis terecht, omdat alle tbs-klinieken vol zitten en er lange wachtlijsten zijn. Bij Omroep Gelderland wijst Ko Hummelen, psychiater in kliniek De Boog in Warnsveld, er vrijdag op dat zware tbs-maatregelen de maatschappij niet altijd veiliger maken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Deel dit artikel: